TRAUMAVERWERKING

EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. 

De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij EMDR gaat het om het activeren van de herinnering en vervolgens het desensititseren daarvan. De bedoeling is dat de client het naarste plaatje zo goed mogelijk steeds ophaalt, en dat de therapeut het activeert het werkgeheugen waardoor de nare herinneringen aan de gebeurtenis verdwijnen.

In de training “Zo trots als een pauw leert je kind:

De therapeut laat het kind over de bewuste gebeurtenis vertellen en daarna focussen op het herinneringsbeeld dat het nu nog het akeligst vindt. Terwijl het kind zich concentreert op dit beeld en de gedachten en gevoelens, wordt er nog iets van hem gevraagd. 

Dat kan zijn: 

  • kijken naar de vingers van de therapeut, die voor zijn gezicht heen en weer bewegen
  • Luisteren naar tikjes via een koptelefoon
  • Volgen taping van de handen door de therapeut 

Regelmatig vraagt de therapeut: ‘Wat merk je?’ of ‘Wat komt er in je op? 

De behandeling gaat door tot het kind niet meer van slag raakt als het aan het voorval denkt. Als een kind zelf niet weet wat relevante herinneringen zijn, worden deze geactiveerd via het verhaal van de ouders. 

Voordelen voor jonge kinderen

Groot voordeel van EMDR is dat het effect zo snel zichtbaar is. Een ander belangrijk kenmerk van EMDR is dat er minder bij wordt gesproken dan bij ‘praattherapie’. Dit maakt EMDR zo geschikt voor jonge kinderen, die door hun ontwikkelingsniveau beschikken over een beperkte woordenschat en cognitieve bagage. Daarbij vertellen kinderen dat ze EMDR minder vervelend vinden dan ‘praattherapie’. Dit komt doordat ze bij EMDR niet lang hoeven stil te staan bij de traumatische herinnering. Sommigen vinden het raar, grappig of zelfs leuk om te doen.