Hoe werkt het?
Het is laagdrempelig, oplossingsgericht en vaak van korte duur. Als je je afvraagt of je kind of u zelf baat heeft bij therapie bij MIR. Of hebt je andere vragen? Neem gerust contact op of maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking samen met je kind. Miriam kan dan een goede inschatting maken wat het kind of u nodig heeft en welk traject daarbij aansluit.
Kennismaking
De eerste kennismaking is vrijblijvend, waarbij de hulpvraag – situatie of het gedrag van het kind en de bezorgdheid van ouders – wordt besproken. Dit gesprek duurt ongeveer een half uur en is gratis.
Tijdens de kennismaking wordt ook onderzocht of iedereen zich comfortabel voelt bij een begeleidingstraject. Het is belangrijk dat iedereen vertrouwen heeft in het traject en zich daarbij veilig voelt. In het kort bespreekt MIR wat haar aanpak is. Na afloop van dit gesprek ontvangen de ouders een intakeformulier.
Intakegesprek
Hierna volgt een tweede gesprek. Aan de hand van het ingevulde intakeformulier bespreekt MIR met het kind en ouders wat de hulpvraag is en hoe de situatie is.
Als therapeut gaat MIR zoveel mogelijk uit van de eigen kracht van het kind en biedt tijdens het traject diverse leerervaringen aan.
Tijdens het intakegesprek maakt MIR een inschatting van het aantal sessies. Het exacte aantal hangt af van de (aard van de) hulpvraag, de bereidheid om te veranderen en de betrokkenheid van de ouders. Het streven is altijd om een traject zo kort mogelijk te laten duren. Gemiddeld bestaat een traject uit zeven sessies.
Voorafgaand aan de sessies worden ouders gewezen op belangrijke informatie, zoals informatie over vertrouwelijkheid, de algemene voorwaarden, de klachtenregeling en het privacyreglement van de praktijk. Deze zijn de vinden op de site van MIR.
Sessies
De sessies duren één uur. Ieder traject zal anders zijn. MIR stemt een traject volledig af op het kind. Passend bij de leeftijd, mogelijkheden en de hulpvraag.
Therapie vormen en interventies waar MIR gebruik van maakt zijn:
EMDR-therapie, RDI-therapie, Speltherapie, NLP, Creatieve werkvormen, gesprekstechnieken. Deze vallen onder psychosociale therapie. Dus een schatkist aan therapieën en interventies die op een zeer professionele manier ingezet worden passend bij het kind of ouder.
Ieder kind is uniek en vraagt om een individueel traject.
Evaluatie met de ouders
Gedurende de sessies worden ouders eveneens meegenomen in waar en hoe zij hun kind kunnen ondersteunen.
Tijdens tussentijdse evaluatiemomenten wordt de voortgang besproken. Het traject wordt afgerond met een eindgesprek. Het is altijd mogelijk om extra contactmomenten te plannen. Dit kan zowel op de praktijk als telefonisch. Als er verslag nodig is, dan wordt er een extra sessie in rekening gebracht.
Afronding
Tijdens de laatste sessie vindt het eindgesprek met het kind en de ouders plaats. We zullen de behaalde doelen evalueren en MIR zal kijken of de tools voor in de toekomst duidelijk zijn. In principe is dit het laatste contact moment en sluiten we het traject af.
Doel is dat het kind leert te vertrouwen op zijn/haar eigen kracht, mogelijkheden en kwaliteiten in allerlei situaties die het kind kan tegenkomen.